Inspuitingen

Je kan op dokter voorschrift bij ons terecht voor het geven van alle types van inspuitingen die in 3 groepen kunnen onderverdeeld worden:

Dit type inspuiting gebeurt in het spierweefsel, meestal is dit de bilspier of de bovenarm van de patiënt. De ingespoten medicatie wordt via deze weg snel in het bloed opgenomen. Intramusculaire injecties worden toegepast voor medicatie die niet via orale weg in het maag-darmkanaal kan opgenomen worden of omdat het beter in een spier wordt opgenomen.

Het is belangrijk dat dit door competente handen wordt uitgevoerd op ontspannen spieren om pijn van de injectie achteraf te vermijden.

Een subcutane inspuiting gebeurt in het onderhuids weefsel waarbij het product langzaam in het bloed wordt opgenomen. Vaak wordt dergelijke injectie in de buik, het bovenbeen of de bovenarm van de patiënt gegeven. Er wordt gebruik gemaakt van een korte naald die geplaatst wordt in een plooi in de huid die met de vingers wordt gemaakt.

De hoeveelheid is meestal beperkt tot 2 ml om lekkage en pijn te voorkomen.

Een intraveneuze inspuiting gebeurt rechtstreeks in een ader. Het ingespoten geneesmiddel komt daardoor onmiddellijk in de bloedsomloop terecht waardoor het ook onmiddellijk inwerkt.