Compressietherapie (aan-of uitdoen van steunkousen of steunverband)

Compressie therapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’, hierbij worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen zodat het weer een stabiele omvang krijgt. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Indien door het zwachtelen het oedeem verdwenen is, kunnen de zwachtels vervangen worden door aangemeten therapeutische elastische kousen als compressietherapie.

Compressie therapie is indien goed toegepast zeer effectief.

Ons team heeft veel ervaring opgebouwd in compressietherapie en volgt op regelmatige basis bijkomende opleidingen binnen dit domein.

Het zwachtelen met korte rek zwachtels wordt als eerste ingezet indien er redelijk/veel vocht in het been aanwezig is.

Ons team is opgeleid om de windels technisch op de juiste wijze aan te brengen.

Steunkousen kunnen worden aangemeten indien het been nagenoeg zijn normale omtrek heeft. Deze kousen zijn in verschillende klasse (sterkte) verkrijgbaar. Afhankelijk van de ernst van het oedeem zal de klasse worden aangepast door de arts.

Ons team kan ‘s ochtends langs komen om de steunkousen aan te doen en/of ‘s avonds langs komen om deze steunkousen terug uit doen.